Podhale to górski region Polski, który posiada bogatą tradycję, również kulinarną. Do najbardziej rozpoznawalnych należą produkty kulinarne:
Oscypek – jest najbardziej rozpoznawalny przysmakiem tatr. To ser robiony z sera owczego przygotowywany tradycyjnie przez górali w bacówkach. Oscypek jest serem ręcznie wytwarzanym, a charakterystyczny kształty zawdzięcza drewnianej formie zwaną oscypiorką. Oscypek jest zazwyczaj wędzony, kruchy i słony. Dla niektórych nawet za bardzo słony. Idealny do spożycia na zimno jak i do grilowania.
Byndz – przypomina suchy twaróg, jest elastyczny i można go kroić jak inny ser. Wytwarzany jest z sera owczego – można go swobodnie kroić. Ser produkowany jest z mleka owczego zaprawionego podpuszczką.
Bryndza – to ser z delikatnie grudkowatą konsystencją. Bardzo dobrze się smaruje. W smaku jest lekko słony.
Żętyca – to serwatka z mleka owczego, lekko ściętego podpuszczką. Otrzymuje się nią podczas wyrabiania oscypków
Kwaśnica – zupa z kiszonej kapusty koniecznie z wędzonką (wędzone żeberko wieprzowe, boczek) podana z ziemniakami daje niepowtarzalny smak.
Kremówka – regionalna nazwa znanej „napoleonki”. Ciastko zrobione z dwóch płatów z ciasta francuskiego, przełożonego kremem śmietanowym.